Muziek

De Boomhut

CODE: ABC34M

Schooltype:

Basisschool

Lesvorm:

Lessenseries

Groep:

Groep 3, Groep 4
Muziek
Wie zingt is met taal bezig. Maar ook met emoties, en de manieren waarop je die kunt uiten. In de Boomhut-serie oefen je uitdrukkingskracht met je stem en je lichaam. Kritisch luisteren en een echte studio-opname dragen bij aan zelfreflectie. En een hoop lol.

De Boomhut

In de muziekmodule voor groep 3-4 bouwen Harlekijn en Columbina een eigen boomhut in het park. Ze fantaseren over de inrichting van de hut maar er is nog een klein probleem: hoe komen ze boven?Gelukkig brengt hun vriend Pierrot op het juiste moment uitkomst met een touwladder. Eenmaal in de boomhut aangekomen vinden de vrienden een dode eekhoorn. Ze besluiten hem plechtig te begraven, want zo hoort dat nu eenmaal. In de lessen staat actief muziek maken voorop. De leerlingen zingen, bewegen en spelen op verschillende instrumenten (klein percussie, stokken, boomwhackers en alledaagse materialen) beschikbaar gesteld door het Centrum voor de Kunsten Beverwijk. De kinderen leren te luisteren naar muzikale eigenschappen, componeren een eigen speelstukje en leren hoe je met je lichaam muziek kan maken. Iedere les maken we een video opname die gebruikt kan worden voor de reflectieopdracht. Ga met Harlekijn mee op kikkerjacht en zing samen die stoere kikkerrap. Of doe je liever mee met de slimme Columbina die wereldliedjes in allerlei talen zingt? En als je een beetje verdrietig bent, hoe zou een tranenzeelied dan klinken? Beleef het mee met ABC! Echt waar? In deze module maken de kinderen hun eigen cd, opgenomen in de studio van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk

Bezoek

CD opname in de geluidsstudio van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk

Afsluiting

CD presentatie op school met rode loper

Praktische info

 • Code
  ABC34M
 • Vakgebied
  Muziek
 • Schooltype
  Basisschool
 • Voor
  Groep 3, Groep 4
 • Lesvorm
  Lessenseries
 • Aantal lessen
  12
 • Lestype
  Co-Teaching
 • Locatie
  Klaslokaal

Prijs

 • Lessen per groep
  € 360,00
 • CD opname per groep
  € 75,00
 • MINIMAAL 2 GROEPEN PER SCHOOL

Vakdocenten

Jerina Welgraven

Go with the flow Wie zich niet snel druk maakt en meegaat met de flow, maakt van alles mee. Of dat nou in het dagelijkse leven is of terwijl je een instrument bespeelt: onbevangen en onbevreesd mee stromen op wat er voorbij komt, maakt gelukkig. Tenminste, het maakt Jerina Welgraven altijd weer opgetogen. En dat zien haar leerlingen. En raakt hen. Jawel, zo simpel is het: juf blij, leerlingen blij.
Lees meer
Acht was Jerina toen ze bij de plaatselijke muziekvereniging voor de klarinet koos. Tot op de dag van vandaag laat ze zich betoveren door de klank van dat instrument. En nog steeds is muziek maken voor haar een heerlijke manier om gevoelens te uiten, om zichzelf even helemaal te verliezen of om die ene rotbui te verdrijven. Niet zo gek dat Jerina na de havo koos voor het conservatorium. Omdat ze haar horizon nog wel wat wilde verbreden, deed ze er nog een opleiding docent muziek achteraan. Sindsdien staat dit blije ei als zelfstandig muziekdocent voor vele klassen. Gelukkig ook in Beverwijk. Maakt niet uit wat ze doet in de klas: zingen, klarinet of saxofoon spelen, muziek luisteren, tekenen op muziek, het plezier straalt van Jerina af. En dat enthousiasme werkt bijzonder aanstekelijk. Haar leerlingen krijgen er in ieder geval nooit genoeg van. Wie Jerina aan het werk ziet weet: zij ook niet.

Romeo Cimarosti

Work to make it happen! Avantgardistisch, zo noemt muziekdocent Romeo Cimarosti het Beverwijkse ABC Cultuurprogramma. Zo’n educatietraject is in zijn vaderland Italië in de verste verte niet te bekennen. Zonde, zegt hij, want ABC is een prachtige manier om kinderen te laten groeien! Romeo spreekt uit ervaring. Als beginnend drummer in Italië kwam hij op een gegeven moment niet verder. Een uitwisselingsprogramma met Nederland bracht soelaas. Door zijn kennismaking met het muziekonderwijs in Rotterdam werden hem de ogen geopend. ‘Wat een kwaliteit in het Nederlandse muziekonderwijs!’ Hij trok de stoute schoenen aan en bleef in Nederland om het conservatorium te volgen.
Lees meer
Daar leerde Romeo ook waarin een goede docent zich onderscheidt: een smak ervaring, de souplesse om studenten van alles uit te laten proberen én oog hebben voor wat een leerling of klas nodig heeft om in de juiste groove te komen. Aan ervaring inmiddels geen gebrek en ook de andere twee capaciteiten komen iedere dag weer uit de verf. ‘Ik kan tijdens de lesvoorbereiding van alles bedenken om met de leerlingen te gaan doen, maar op het moment suprême kan de energie om totaal iets anders vragen.’ Juist deze flexibiliteit maakt Romeo tot zo’n toegewijde docent waar de leerlingen mee weglopen. Maar hij is ook streng. Tussen alle speelse bedrijven door zorgt Romeo dat iedere leerling wel degelijk doordrongen raakt van de noodzaak tot oefenen. ‘ Want: ‘Everybody has to work to make it happen.’

Uitleg over het lesprogramma

Lesdoelen

Lesmateriaal


Het Centrum voor de Kunsten Beverwijk is een inspirerende, levendige en veilige plek waar jong én oud de fantasie de vrije loop mag laten om deze op een niet-alledaagse wijze te vertalen in beeld, dans, theater of muziek. Dat doet wat met een mens. Zijn horizon wordt breder, zijn zelfvertrouwen groeit, het creatief vermogen gesterkt en het kritisch denken gestimuleerd. Spelenderwijs.

Legal

Het Centrum voor de Kunsten Beverwijk heeft de ANBI status. In de praktijk betekent dit dat wij geen erf- of schenkbelasting hoeven te betalen over giften die wij krijgen. Daarnaast heeft de schenker ook een belastingvoordeel over zijn gift.
© Centrum voor de Kunsten Beverwijk All rights reserved. Powered by smackitcreations.com.