Muziek

Het Kunstwerk

CODE: ABC78M

Schooltype:

Basisschool

Lesvorm:

Lessenseries

Groep:

Groep 7, Groep 8
Muziek
Muziek, beeldende vorming, theater en erfgoed vloeien naadloos in elkaar over in deze aanstekelijke serie. Zelf teksten schrijven, ritmes ontwikkelen, zingen vanuit je tenen en ten slotte een heuse muziekmachine en videoclip voor YouTube maken. Echt, vindt iedereen gaaf.

Het Kunstwerk

Dat kan ik ook! Hé, dat kunnen wij misschien ook maken, denken Columbina, Harlekijn en Pierrot wanneer ze in een Londens museum een fascinerend kunstwerk zien. Ze zijn onder de indruk van de installatie met computerschermen die teksten uit internetchatrooms plukt, deze tot gezang transformeert en van een ritme voorziet. Al hun favoriete hobby’s worden aaneengesmeed tot een imponerend geheel. Het lijkt wel een muziekmachine… Zelf muziek maken. Iedereen lijkt dat leuk te vinden. Maar waar begin je? Waar moet het liedje over gaan? Hoe kom je aan goede teksten? Welke geluiden passen er goed bij? Kan er nog iets grappigs in? Tijdens deze muziekmodule leren kinderen dat overal muziek in zit. Ze brengen een bezoek aan Museum Kennemerland, kiezen een voorwerp, bedenken welk geluid daarbij past, praten er met ouderen over en verwerken strofes uit die interviews tot liedteksten. Kunst, literatuur, muziek, improviseren, leiding nemen, samenwerken, en lekker veel verschillende (wereld)muzieksoorten leren kennen. Allemachtig! Niet zo vreemd dat de 7e- en 8ste groepers telkens naar de volgende les uitzien.

Bezoek

Bezoek aan Museum Kennemerland

Afsluiting

Ter afsluiting maken we een filmpje van muziekmachine.

Praktische info

 • Code
  ABC78M
 • Vakgebied
  Muziek
 • Schooltype
  Basisschool
 • Voor
  Groep 7, Groep 8
 • Lesvorm
  Lessenseries
 • Aantal lessen
  12
 • Lestype
  Co-Teaching
 • Locatie
  Klaslokaal

Prijs

 • Lessen (per groep)
  € 360,00
 • Bezoek Museum Kennemerland (per groep)
  € 75,00
 • MINIMAAL 2 GROEPEN PER SCHOOL

Vakdocenten

Romeo Cimarosti

Work to make it happen! Avantgardistisch, zo noemt muziekdocent Romeo Cimarosti het Beverwijkse ABC Cultuurprogramma. Zo’n educatietraject is in zijn vaderland Italië in de verste verte niet te bekennen. Zonde, zegt hij, want ABC is een prachtige manier om kinderen te laten groeien! Romeo spreekt uit ervaring. Als beginnend drummer in Italië kwam hij op een gegeven moment niet verder. Een uitwisselingsprogramma met Nederland bracht soelaas. Door zijn kennismaking met het muziekonderwijs in Rotterdam werden hem de ogen geopend. ‘Wat een kwaliteit in het Nederlandse muziekonderwijs!’ Hij trok de stoute schoenen aan en bleef in Nederland om het conservatorium te volgen.
Lees meer
Daar leerde Romeo ook waarin een goede docent zich onderscheidt: een smak ervaring, de souplesse om studenten van alles uit te laten proberen én oog hebben voor wat een leerling of klas nodig heeft om in de juiste groove te komen. Aan ervaring inmiddels geen gebrek en ook de andere twee capaciteiten komen iedere dag weer uit de verf. ‘Ik kan tijdens de lesvoorbereiding van alles bedenken om met de leerlingen te gaan doen, maar op het moment suprême kan de energie om totaal iets anders vragen.’ Juist deze flexibiliteit maakt Romeo tot zo’n toegewijde docent waar de leerlingen mee weglopen. Maar hij is ook streng. Tussen alle speelse bedrijven door zorgt Romeo dat iedere leerling wel degelijk doordrongen raakt van de noodzaak tot oefenen. ‘ Want: ‘Everybody has to work to make it happen.’

Uitleg over het lesprogramma

Lesdoelen

Lesmateriaal


Het Centrum voor de Kunsten Beverwijk is een inspirerende, levendige en veilige plek waar jong én oud de fantasie de vrije loop mag laten om deze op een niet-alledaagse wijze te vertalen in beeld, dans, theater of muziek. Dat doet wat met een mens. Zijn horizon wordt breder, zijn zelfvertrouwen groeit, het creatief vermogen gesterkt en het kritisch denken gestimuleerd. Spelenderwijs.

Legal

Het Centrum voor de Kunsten Beverwijk heeft de ANBI status. In de praktijk betekent dit dat wij geen erf- of schenkbelasting hoeven te betalen over giften die wij krijgen. Daarnaast heeft de schenker ook een belastingvoordeel over zijn gift.
© Centrum voor de Kunsten Beverwijk All rights reserved. Powered by smackitcreations.com.