Skip to main content

Beverwijk één van de zes projecten Gezichten van Noord-Holland

26 augustus 2023

Gezichten van Beverwijk

Ooit werd de Beverwijkse lakenkoopman Jan Brugman van de Nachtwacht gesneden, omdat dit wereldberoemde schilderij van Rembrandt anders niet paste op de plek waar het destijds hing. Hoog tijd om te laten zien wie de Beverwijkers – in de volksmond Wijkers - zijn. Beverwijk is een echte stad. Dit jaar precies 725 jaar. Beverwijk is rommelig, rafelig en rijk aan contrasten. Fluisterende duinen naast brullende industrie. Beverwijkers zijn creatief en ondernemend, een mozaïek aan culturen. Het kunstenaarsduo Al Freshco bestaande uit Matthijs Stam en Ingwar Perton zullen de Beverwijkers van nu, en dan met name jongeren uit de wijken Oosterwijk-Meerestein, in beeld brengen op een monumentaal schilderij waar je straks niet zomaar omheen kan.

Wij zijn co-creatie partner van Gezichten van Noord-Holland

Gezichten van Noord-Holland is een project van het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum waarin historische portretten uit de collecties worden gekoppeld aan nieuw te maken (groeps)portretten. Via een Open Call hebben de musea zes culturele partners geselecteerd die met netwerken uit de buurt én met lokale kunstenaars (groeps)portretten gaan maken, en wij zijn hier een van! In co-creatie gaan wij hedendaagse Noord-Hollanders verbeelden, zodat iedereen zich herkent in de verhalen en gezichten die te zien zijn in beide musea.  

De Open Call was gericht aan culturele organisaties (theater, musea, bibliotheken e.a.) in Noord-Holland. Uit de ruim 15 inzendingen, zijn zes culturele partners, verspreid over zes verschillende regio’s, geselecteerd voor het co-creatieproject: 

 • Museum Kaap Skil in Texel
 • Kunst- en cultuurcentrum Fluxus in Zaandam
 • Stichting Kunst en Cultuur in Aalsmeer
 • Centrum voor de Kunsten Beverwijk
 • Stadsreporters in IJmond
 • Stichting Work Heart, Make Art in Alkmaar

Het gaat dus om een participatief traject waarbij de netwerken zelf centraal staan. De portretten worden geëxposeerd in de buurten en de organisaties waar ze zijn gemaakt. Daarna maken ze deel uit van een dubbeltentoonstelling in het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum (2024/2025).

Amsterdam Museum: 27 juli t/m 11 november 2024
Frans Hals Museum: 3 april t/m 17 augustus 2025

Meer informatie over Gezichten van Beverwijk? Neem dan contact op met Sanna Prins, programmamanager Cultuur en Samenleving


Nieuws Uitgelicht:

 • Theatermakers gezocht voor Theater na de Dam 2024

  22 februari 2024
 • Kunst door de Brievenbus

  02 december 2022
  Speciaal voor ouderen die thuis graag creatief bezig zijn Bij Kunst door de Brievenbus krijg je iedere 14 dagen een tekenopdracht thuisgestuurd. Deze opdrachten zijn te maken met pen, potlood of ander creatief materiaal dat je van ons krijgt. Je kunt de opdrachten alleen doen of samen met een ma...