Foto 04-11-19 12 26 36

Het nut van nutteloosheid

Wat is dat toch voor vreemd materiaal waarvan heliumballonnen worden gemaakt? Zou je daar nog meer mee kunnen doen? En wat als we er stroom doorheen voeren, staat er dan straks opeens een interactief luchtkasteel?

‘Dream on girl’, zeggen de meesten dan tegen multimedia-ontwerper Lieke van den Berge. Laat haar volstrekt koud, zulk commentaar, want wie niet experimenteert komt nooit ergens achter. Ook niet achter zaken die eventueel wél iets kunnen opleveren. Hup, aan de slag dus, zonder dat je weet wat er van terecht komt. Wees niet bang, bedenk ‘t, schets ‘t, vraag je af hoe je het zou kunnen maken, laat je inspireren door moderne kunst, gebruik de aangedragen materialen en technieken, en fix het!

Zwaar onder de indruk zijn die leerlingen, na zo’n les. Techniek is helemaal niet ingewikkeld, en computers zijn eigenlijk heel dom, zo ervaren ze. Meisjes net zo hard als jongens. Drempels verdwijnen in Lieke’s lessen, er is geen prestatiedruk, het hoeft niet af en er komt geen beoordeling, hoe heerlijk is dat.

Vragen krijgen ze wel, want hoe denken leerlingen hun fantasie tot leven te kunnen wekken? En als dat gelukt is, kan je dan met het resultaat ook nog iets anders? En hoe krijg je dat dan weer voor elkaar? Lieke weet wel hoe ze de verbeeldingskracht moet kietelen. En dáár gaat het om: kritisch nadenken, uitproberen, niet alles zo maar voor waar aannemen, vérder kijken. En je vooral door niets of niemand laten beperken. Beeldende kunst next level!