Een magische ervaring

Je blik verbreden, erachter komen dat je tot veel meer in staat bent dan je ooit vermoedde, het effect ontdekken van je stem en expressie op anderen, leren durven, samenwerken en communiceren… bestaat er een mooier oefenveld voor het echte leven dan de theatervloer? De verlegen Hilde Tuinstra vindt er als kind in ieder geval een geweldige uitlaatklep. Geneerde ze zich als puber voor zo’n beetje alles wat ze deed, op het podium valt alle schaamte weg en is niets te gek. Want op het toneel mag en kan alles. Wat een vrijheid gaf dat, en wat een zelfvertrouwen.
Na de opleidingen Mediawetenschappen en Regie werd het allemaal nog veel leuker: acteurs aansturen, iedereen laten doen wat jij in je hoofd hebt, helder communiceren, de hele cast overtuigen en enthousiasmeren, van Hilde’s verlegenheid is werkelijk niets meer over.
Wat zou het mooi zijn om ook kinderen te laten ervaren wat het met je doet om gêne los te laten, bedacht ze, en besloot daarop ook nog een opleiding tot theaterdocent te volgen. Tot grote vreugde van de leerlingen die les van haar krijgen. Als ervaringsdeskundige weet Hilde namelijk precies hoe ze ook de ‘stille’ leerlingen ‘aan’ krijgt. Het kan even duren, maar vroeg of laat hebben ook zij die magische ervaring en giert ook bij hen dat geluksstofje door hun lijf. Kan gewoon.